Girighet och företagande

Är girighet ett måste för all företagsamhet? Det är skillnad mellan att tävla och vinna kunders förtroende för att öka omsättningen kontra att girigheten styr varje aktivitet som görs i ett företag för att detta skall gå med vinst. Idag talas det en hel del om CSR (Corporate Social Responsibillity) och många företag anser sig ha denna profil, men då fokuserar man, oftast, endast vissa stödåtgärder, d.v.s. bidrag till vissa ändamål. När det gäller konkurrens och vinst är det en stor fråga om detta ingår i begreppet CSR ur CSR”företagens” syn – eller? När girigheten resulterar i bedrägeri gentemot kunder eller samarbetspartners då måste man fundera över är det denna typ av (giriga) företagare och företagande vi vill ha och samhället behöver?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *